Co to jest produkt złożony ?
Zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/625:
„produkt złożony” oznacza żywność zawierającą zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;
Kilka informacji wyjaśniających:
1) Jeżeli w składzie produktu finalnego przeznaczonego do spożycia przez ludzi znajduje się surowy produkt pochodzenia zwierzęcego, nie poddany przetworzeniu wówczas produkt ten nie jest produktem złożonym, jest produktem pochodzenia zwierzęcego i w zależności od jego rodzaju musi spełniać odpowiednie warunki przywozowe podczas wprowadzania do Unii
2) Definicja produktu przetworzonego znajduje się w art. 2 ust.1 litera o rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Wg powyższej definicji
„produkty przetworzone” oznaczają środki spożywcze uzyskane w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych. Produkty te mogą zawierać składniki, które są niezbędne do ich wyprodukowania lub do nadania im specyficznego charakteru
3) Zgodnie zaś z przepisem art. 2 ust.1 litera m rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004:
„przetwarzanie” oznacza każde działanie, które znacznie zmienia produkt wyjściowy, w tym ogrzewanie, wędzenie, peklowanie, dojrzewanie, suszenie, marynowanie, ekstrakcję, wyciskanie lub połączenie tych procesów;
4) Dodanie produktu roślinnego do przetworzonego produktu pochodzenia zwierzęcego nie oznacza automatycznie, że produkt finalny będzie produktem złożonym.
Jeżeli produkt roślinny zawarty w produkcie finalnym:
- jest niezbędny ze względów technicznych do wytworzenia przetworzonego produktu pochodzenia zwierzęcego (np. tuńczyk w puszce w oleju słonecznikowym) lub
- znajduje się w produkcie finalnym dla nadania przetworzonemu produktowi pochodzenia zwierzęcego określonych właściwości, np. smaku, barwy, konsystencji (np. jogurt truskawkowy, ser z ziołami, kiełbasa z czosnkiem czy soją, lody wyprodukowane z mleka, do których dodano owoce bądź inne składniki roślinne),
to produkt taki jest nadal klasyfikowany jako przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego, a przy jego przywozie wymagany jest wzór świadectwa urzędowego odpowiedni dla danego rodzaju przetworzonego produktu zwierzęcego.
5) Z produktem złożonym mamy do czynienia jeżeli przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego zawarty w produkcie finalnym:
- dodano, aby nadać określone właściwości komponentowi roślinnemu, np. pizza pepperoni,
- ma równorzędne znaczenie z komponentem roślinnym, np. kanapka z szynką.
6) Przykłady produktów, które mogą być niewłaściwie uznane za produkty złożone:
a) produkty zawierające nieprzetworzone produkty zwierzęce połączone z produktami roślinnymi pozostają nieprzetworzonymi produktami pochodzenia zwierzęcego, np.:
-
- szaszłyk zawierający świeże mięso i warzywa;
- sushi zaw. kawałki surowych ryb;
Takie produkty powinny pochodzić z zatwierdzonych państw trzecich lub ich części dla przywozu na teren UE odpowiednich produktów zwierzęcych. Powinny one pochodzić z zatwierdzonego zakładu oraz państwa trzeciego z zatwierdzonym przez KE planem monitoringu pozostałości i substancji niedozwolonych dla obu rodzajów produktów. Przesyłce powinno towarzyszyć weterynaryjne świadectwo zdrowia poświadczające zdrowotność użytych produktów pochodzenia zwierzęcego.
b) kombinacje produktów pochodzenia zwierzęcego
Produkty żywnościowe zawierające różne produkty pochodzenia zwierzęcego, niezależnie od tego czy są nieprzetworzone czy przetworzone nie są uznawane za produkty złożone, jeżeli nie zawierają produktów roślinnych.
Jeżeli większa część produktu pochodzenia zwierzęcego jest przetworzona razem z małą ilością innego produktu pochodzenia zwierzęcego, który jest niezbędny dla procesu technologicznego, produkt finalny powinien pochodzić z zatwierdzonego zakładu oraz z zatwierdzonego państwa trzeciego dla wprowadzania na teren UE większej części produktu pochodzenia zwierzęcego, np.:
-
- kulka rybna o bardzo małej ilości białka jaja stosowanego jako zagęszczacz;
- szaszłyki z mięsem marynowane w jogurcie, mleku, oleju i przyprawach;
- surimi, do którego dodano bardzo małą ilość białka jaja ze względów technologicznych.
W przypadku gdy kilka produktów pochodzenia zwierzęcego jest zmieszanych bądź połączonych nie ze względów technologicznych, produkt finalny powinien pochodzić z państw trzecich zatwierdzonych do wprowadzania na teren UE każdego produktu zwierzęcego użytego w mieszanym/łączonym produkcie. Produkt finalny powinien pochodzić z zakładu zatwierdzonego dla każdego rodzaju produktu zwierzęcego oraz powinien być zaopatrzony w weterynaryjne świadectwo zdrowia poświadczające zdrowotność każdego produktu pochodzenia zwierzęcego zawartego w mieszanym/łączonym produkcie, np.:
-
- stek w opakowaniu z kawałkiem masła
- cała ryba, gotowa do przyrządzenia, z nadzieniem mięsnym
- sushi ozdobione produktami jajecznymi.
Warunki przywozu i tranzytu produktów złożonych
Począwszy od dnia 21 kwietnia 2021 r w zakresie przywozu produktów złożonych do Unii w celu wprowadzenia ich do obrotu obowiązują nowe przepisy zawarte w artykułach: 12, 13 oraz 14 Rozporządzenie Delegowanego Komisji (UE) 2019/625 z dnia 4 marca 2019 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wymogów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 131 z 17.5.2019, s. 18 z późn. zmianami).
Nowe zasady przywozu produktów złożonych nie są już oparte na ilościach przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego (wyrażonych jako odsetek składników produktu złożonego), lecz na ryzyku związanym z samym produktem złożonym.
„Artykuł 12
Wymogi dotyczące produktów złożonych
1. Przesyłki produktów złożonych objętych pozycjami kodów CN: 0901, 1517, 1518, 1601 00, 1602, 1603 00, 1604, 1605, 1702, 1704, 1806, 1901, 1902, 1904, 1905, 2001, 2004, 2005, 2008, 2101, 2103, 2104, 2105 00, 2106, 2202 lub 2208 w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 wprowadza się do Unii w celu wprowadzenia ich do obrotu tylko wówczas, gdy każdy przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego wchodzący w skład produktów złożonych został wyprodukowany albo w zakładach położonych w państwach trzecich lub ich regionach, z których to zakładów dozwolony jest wywóz tych produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego do Unii zgodnie z art. 5, albo w zakładach położonych w państwach członkowskich.
2. W oczekiwaniu na ustanowienie przez Komisję szczegółowego wykazu państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest wywóz produktów złożonych do Unii, przesyłki produktów złożonych z państw trzecich lub ich regionów mogą być wprowadzane do Unii z zastrzeżeniem spełnienia następujących warunków:
a) produkty złożone wskazane w ust. 1, które muszą być transportowane lub przechowywane w kontrolowanych temperaturach, muszą pochodzić z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest wywóz do Unii każdego produktu przetworzonego pochodzenia zwierzęcego wchodzącego w skład produktu złożonego na podstawie art. 3;
b) produkty złożone wskazane w ust. 1, które nie muszą być transportowane ani przechowywane w kontrolowanych temperaturach i które zawierają dowolną ilość produktów na bazie siary lub przetworzonego mięsa, muszą pochodzić z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest wywóz do Unii produktów na bazie siary lub przetworzonego mięsa wchodzących w skład produktu złożonego na podstawie art. 3;
c) produkty złożone wskazane w ust. 1, które nie muszą być transportowane ani przechowywane w kontrolowanych temperaturach i które zawierają produkty przetworzone pochodzenia zwierzęcego, w odniesieniu do których wymogi ustanowiono w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, oraz inne niż produkty na bazie siary lub przetworzone mięso, muszą pochodzić z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolony jest wywóz do Unii produktów mięsnych, produktów mlecznych, produktów rybołówstwa lub produktów jajecznych na podstawie unijnych wymogów w zakresie zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego i które figurują w wykazach w odniesieniu do co najmniej jednego z tych produktów pochodzenia zwierzęcego na podstawie art. 3.
3. Produkty złożone można wprowadzać do Unii wyłącznie z państw trzecich lub ich regionów wymienionych w wykazie ustanowionym w załączniku do decyzji 2011/163/UE jako posiadające zatwierdzony plan monitorowania pozostałości zgodnie z dyrektywą 96/23/WE w odniesieniu do gatunków/towarów, z których pochodzą przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego zawarte w produktach złożonych, z wyjątkiem kolagenu, żelatyny i produktów wysoko przetworzonych wymienionych w sekcji XVI pkt 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004.
4. Ust. 2 i 3 niniejszego artykułu nie mają zastosowania do produktów złożonych trwałych w temperaturze pokojowej, w przypadku gdy wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego obecne w końcowym produkcie złożonym wchodzą w zakres rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 (*), rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 (**) lub rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 (***) i są stosowane w produkcie złożonym trwałym w temperaturze pokojowej zgodnie z wymienionymi rozporządzeniami, lub gdy tę część pochodzenia zwierzęcego stanowi wyłącznie witamina D3.
_____________
(*) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności i zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7).
(**) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16).
(***)Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34).”;
Obowiązkowej weterynaryjnej kontroli granicznej w BCP podlegają produkty złożone wymienione w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/632 z dnia 13 kwietnia 2021 r.
Dotychczas obowiązujące w zakresie przywozu produktów złożonych rozporządzenie Komisji (UE) nr 28/2012 zostało uchylone przez rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692.
W odniesieniu do stosowania starych wzorów świadectw zdrowia dotyczących produktów złożonych w art. 35 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2235 przewidziano okres przejściowy:
„Artykuł 35
Przepisy przejściowe
-
- Przesyłki zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty złożone, kiełki przeznaczone do spożycia przez ludzi oraz nasiona przeznaczone do produkcji kiełków przeznaczonych do spożycia przez ludzi, którym to przesyłkom towarzyszy odpowiednie świadectwo wydane zgodnie z wzorami określonymi w rozporządzeniu (UE) nr 28/2012 i rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2019/628, są akceptowane w odniesieniu do wprowadzania na terytorium Unii do dnia 20 października 2021 r., pod warunkiem że świadectwo zostało podpisane przez osobę upoważnioną do jego podpisania zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem i rozporządzeniem wykonawczym przed dniem 21 sierpnia 2021 r.”
Stary wzór świadectwa na przywóz –załącznik nr I do rozp. 28/2012 w formacie .pdf
Stary wzór świadectwa na tranzyt –załącznik nr II do rozp. 28/2012 w formacie .pdf
Nowy wzór świadectwa zdrowia zwierząt/świadectwa urzędowego do celów wprowadzania na terytorium unii produktów złożonych nietrwałych w temperaturze pokojowej i produktów złożonych trwałych w temperaturze pokojowej przeznaczonych do spożycia przez ludzi i zawierających jakąkolwiek ilość produktów mięsnych z wyjątkiem żelatyny, kolagenu i wysoko przetworzonych produktów (wzór COMP) został określony w rozdziale 50 załącznika III do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2235.
Z dniem 21 kwietnia 2021 r., na podstawie postanowień art. 33 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2235, produktom złożonym trwałym w temperaturze pokojowej zawierającym przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego inne niż przetworzone mięso musi towarzyszyć poświadczenie prywatne podpisane przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze zajmujący się przywozem w przypadku gdy takie produkty złożone są wprowadzane na terytorium Unii. Wzór poświadczenia prywatnego wystawianego przez podmiot wprowadzający na terytorium Unii produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej zgodnie z art. 14 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/625, odpowiada wzorowi określonemu w załączniku V do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2235.
Nowy wzór świadectwa zdrowia zwierząt do celów tranzytu przez Unię do państwa trzeciego w ramach tranzytu bezpośredniego albo po przechowywaniu na terytorium Unii produktów złożonych nietrwałych w temperaturze pokojowej i produktów złożonych trwałych w temperaturze pokojowej zawierających jakąkolwiek ilość produktów mięsnych i przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wzór TRANSIT-COMP) został natomiast zawarty w rozdziale 50 załącznika III do ww. rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2235.
Produkty złożone zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej (BCP)
Na podstawie przepisów art.3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/630 następujące produkty złożone nie podlegają kontrolom urzędowym w punktach kontroli granicznej:
„1. Następujące produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej są zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej:
a) produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej, które nie zawierają produktów na bazie siary ani przetworzonego mięsa innego niż żelatyna, kolagen lub produkty wysoko przetworzone, o których mowa w sekcji XVI załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (*), pod warunkiem że spełniają następujące wymogi:
(i) spełniają wymogi dotyczące wprowadzania do Unii określone w art. 12 ust. 2 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/625;
(ii) wszelkie produkty mleczarskie i jajeczne zawarte w produktach złożonych trwałych w temperaturze pokojowej są zgodne z art. 163 ust. 1 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692;
(iii) są oznaczone jako produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi;
(iv) są bezpiecznie opakowane lub szczelnie zamknięte; oraz
(v) są wymienione w załączniku do niniejszego rozporządzenia;
b) produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej, w przypadku gdy wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego obecne w końcowym produkcie złożonym wchodzą w zakres rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 (**), rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 (***) lub rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 (****), lub gdy tę część pochodzenia zwierzęcego stanowi wyłącznie witamina D3.
_____________
(*) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).
(**) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności i zmieniające dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 7).
(***) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16).
(****) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34).”;
2 . W momencie wprowadzania do obrotu produktom złożonym trwałym w temperaturze pokojowej, o których mowa w ust. 1, towarzyszy poświadczenie prywatne zgodne ze wzorem określonym w załączniku V do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2235.„
Zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt. 2 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/630
„produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej” oznaczają produkty, które nie muszą być transportowane ani przechowywane w kontrolowanych temperaturach.
Podmiot odpowiedzialny za przesyłkę (właściciel towaru lub osoba przez niego upoważniona) ma obowiązek zagwarantować zgodność przywożonych przesyłek produktów złożonych z prawem UE.