Ogólne warunki przywozu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi
Wymagania szczegółowe dla poszczególnych produktów
Wymagania szczegółowe dla produktów rybołówstwa
Produkty rybołówstwa – definicja (załącznik I, punkt 3.1. Rozporządzenia (EC) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustalającego szczegółowe zasady higieny dla żywności. (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55—205 z późn. zmianami) )
3.1. „Produkty rybołówstwa” oznaczają wszystkie zwierzęta morskie i słodkowodne (z wykluczeniem żywych małży, szkarłupni, osłonic i ślimaków morskich, w także wszystkich ssaków, gadów i żab), dzikie lub pochodzące z chowu i hodowli oraz wszystkie ich jadalne formy, części i pochodzące z nich produkty.
Lista zatwierdzonych państw trzecich
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/626 z dnia 5 marca 2019 r. dotyczące wykazów państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii Europejskiej niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/759 w odniesieniu do tych wykazów (Tekst mający znaczenie dla EOG.)
Dz.U. L 131 z 17.5.2019, str. 31—50
Lista państw trzecich posiadające zatwierdzone plany monitoringowe (dla akwakultury)
Decyzja Komisji 2011/163/WE z dnia 16 marca 2011 r. w sprawie zatwierdzenia planów przedłożonych przez państwa trzecie zgodnie z art. 29 dyrektywy Rady 96/23/WE. (Dz.U. L 70 z 17.3.2011, str. 40—46)
Listy zatwierdzonych zakładów w krajach trzecich
Sekcja VIII – produkty rybołówstwa (link do KE)
Wzory świadectw
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/628 z dnia 8 kwietnia 2019 r. dotyczące wzorów świadectw urzędowych dla określonych zwierząt i towarów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2074/2005 i rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/759 w odniesieniu do tych wzorów świadectw (Tekst mający znaczenie dla EOG.)
Dz.U. L 131 z 17.5.2019, str. 101—194
Wzory świadectw dla produktów rybołówstwa zostały określone w Artykule 13 powyższego rozporządzenia.
Wymagania szczegółowe dla produktów mięsnych
Produkty mięsne – definicja (załącznik I, punkt 7.1. Rozporządzenia (EC) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustalającego szczegółowe zasady higieny dla żywności. (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55—205 z późn. zmianami) )
7.1. „Produkty mięsne” to produkty przetworzone, uzyskane w wyniku przetworzenia mięsa lub dalszego przetworzenia takich produktów przetworzonych, co w konsekwencji powoduje utratę właściwości mięsa świeżego na powierzchni przekroju.
Lista zatwierdzonych państw trzecich
Część 2 do Załącznika II do Decyzji Komisji 2007/777/WE z dnia 29 listopada 2007 ustanawiającej warunki zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wzory świadectw na przywóz z krajów trzecich niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit do spożycia przez ludzi i uchylającej decyzję 2005/432/WE
Lista państw trzecich posiadające zatwierdzone plany monitoringowe
Decyzja Komisji 2011/163/WE z dnia 16 marca 2011 r. w sprawie zatwierdzenia planów przedłożonych przez państwa trzecie zgodnie z art. 29 dyrektywy Rady 96/23/WE. (Dz.U. L 70 z 17.3.2011, str. 40—46)
Decyzja wykonawcza Komisji 2014/355/UE z dnia 12 czerwca 2014 r. zmieniająca decyzję Komisji 2011/163/UE w sprawie zatwierdzenia planów przedłożonych przez państwa trzecie zgodnie z art. 29 dyrektywy Rady 96/23/WE
(Dz.U. L 175 z 14/06/2014, str. 32—37)
Listy zatwierdzonych zakładów w krajach trzecich
Sekcja VI – produkty mięsne (link do KE)
Wzory świadectw
Podstawa prawna:
Załącznik III do Decyzji Komisji 2007/777/WE z dnia 29 listopada 2007 ustanawiającej warunki zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wzory świadectw na przywóz z krajów trzecich niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit do spożycia przez ludzi i uchylającej decyzję 2005/432/WE
Listy krajów trzecich dopuszczonych do przywozu produktów jadalnych i wzory świadectw zdrowia
Szczegółowe informacje dostępne na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii:
- Jaja i produkty jajeczne
- Kolagen
- Mięso czerwone
- Mięso drobiowe
- Mięso królików, zajęcy i niektórych ssaków lądowych
- Miód i produkty pszczelarskie
- Osłonki
- Produkty mięsne
- Produkty rybołówstwa oraz żywe małże, szkarłupnie, osłonice i ślimaki morskie
- Produkty złożone
- Wyroby mięsne
- Żelatyna
- Produkty ze ślimaków lądowych i żabie udka